Saturday, September 27, 2008

Om hijab og usynlighet

Hijab, dette omstridte hodeplagget...I Egypt bruker de fleste muslimske kvinnene hijab, men siden en stor del av befolkningen er kristen (koptisk) ser man også veldig mange med vestlig klesstil med håret udekket.

I går iførte vi oss hijab og ble med en venninne fra Norge på markedet for å gjøre unna litt kryddershopping. Hun er gift med en egypter og ville vise oss en god krydderbutikk hun har fått anbefalt av mannen sin Det ble forholdsvis lite krydder (typisk at det er tomt for de beste sortene under Ramadan), men nye inntrykk strømmet på. Da vi gikk ut fra leiligheten vår i "forkledning" kjente ikke en gang dørmannen vår igjen oss! Når vi gikk nedover gaten var det ingen som så på oss, snakket til oss i det hele tatt. Det er første gang vi har kunnet gå mer enn 100 meter uten at noen har ropt "Welcome in Egypt" etter oss på gaten! Vi skiller oss jo ganske mye ut med hår som er veldig lyst i forhold til egypterne, og får stad høre "honning", "sukker" ropt etter oss på gaten.

Det var en fin opplevelse å se hvor mye mer respekt man får her bare man dekker håret. Det er definitivt noe jeg kommer til å gjøre igjen. Hijab er perfekt for dårlige dager hvor håret ser eledig ut og man ikke tåler å bli snakket til. Man blir fort lei av at folk på gaten sier det samme hele tiden. Derfor er det veldig fint for vår del å kunne benytte oss av respekten som hijaben får og være usynlig for en stund! :-)
3 comments:

Anonymous said...

heiheiheihei jenter:)
Ser dere er tilbake til gode gamle Kairo! Lenge skal dere være der? Skulle ønske jeg hadde en uke så jeg kunne komme på besøk, kjenner det kribler litt:-)

Syns iallfall ideen om hijab hørtes veldig bra ut, hmm kanskje jeg skal teste den ut i Oslos gater!

hilsen Tommy

Jan Erik said...

Hei!

Glad jeg ikke trenger å bruke Hijab. Dere ble ganske så søte med Hijab på forresten ;)

Jeg og Martin gleder oss masse til å dra, ser dere om noen få dager!

Klem fra Jan Erik

Marte said...

Jøss, gutta reagerer når jeg skriver om "kvinneundertrykkende religiøse klesplagg"! kjempegøy! :-)
Kom til Cairo Tommy, så kan vi har hijab-dag sammen!

Jan Erik, det skal vi nok påtvinge en aldri så liten mannehijab i ørkenen! :-) Bare vent..hehe